Warning: A non-numeric value encountered in /customers/c/2/e/beltours.se/httpd.www/wp-content/themes/Creawide-1/functions.php on line 5480

Vi vaknar upp till en solig septemberdag i Gaeta, den lilla hamnstaden uppe på en kulle och ute på en udde, mellan Rom och Neapel på Italiens västkust. Morgonen börjar som den sig bör, med en skummig cappuccino och en cornetto (croissant) med nutella. Vi har tagit oss ner för de långa trapporna från toppen på kullen där vårt Bed & Breakfast är beläget, till Bar Bazzanti nere i hamnen i hjärtat av det gamla Gaeta. Bar Bazzanti är stället där även lokalinvånarna intar sin första koffeinkick för dagen och diskussionerna har redan dragit igång. Alla är på något sätt involverade i varandras liv, på gott och ont, i den lilla staden. Den lokala baren är ett perfekt ställe att börja dagen på. Passa på att insupa atmosfären, lyssna till samtalen och bli en del av italienarnas liv för en stund. Frasen ”Buongiorno” (God morgon) är användbar, hälsa på italienarna och de hälsar glatt tillbaka. Om någon dag råkar vara regnig passar baren med sin skyddade uteservering perfekt för cappuccinon och cornetto på morgonen, en espresso macchiato på eftermiddagen eller ett glas prosecco mot kvällen. När bergen bakom Formia åter igen framträder på andra sidan bukten vet man att vädret håller på att klarna upp.

När vädret visar sig från sin bästa sida passar vi på att njuta av stranden Serapo. Stranden är lång och uppdelad i privata och offentliga strandpartier. De offentliga stränderna är gratis och det finns möjlighet att hyra parasoll och strandbäddar. På de privata stränderna är bekvämligheterna fler, så som toalett, dusch och restaurang. Vi väljer den privata stranden Sirio för vår stranddag och hyr parasoll och strandbäddar, vilket rekommenderas. Vattnet vid stranden är kristallklart och fortfarande varmt i september. När vi inte ligger och läser, promenerar vi längs stranden och njuter av vattnet, stranden och solen. Vid lunchdags passar det bra att testa resturangen. Sirio har en stenugn där de gräddar pizzor, vilket passar perfekt som lunch tillsammans med ett glas vitt vin. Favoritpizzan heter Diavola – stark salami med chili och mozzarella.

IMG_7770

Den bästa tiden på dagen är den sena eftermiddagen, solen har börjat gå ner och färgar staden gyllene, doften av solvarma pinjeträd anas längs gatan. Dagen går mot kväll och de äldre sitter ute på gatan och diskuterar dagens händelser. På andra sidan bukten syns Formia, den större huvudorten dit tåget från Rom också anländer. Dagtid ser man hur bergen bakom staden ofta är täcka av moln, som en skyddande mur som skänker sol till Gaeta som ligger på andra sidan. Kvällstid ligger staden glittrande som stjärnor utströdda över berget. Kyrkklockorna slår medan vi sitter nere i hamnen och äter glass. Il Pinguino är ett av de bästa glasställena i Gaeta. Traditionella smaker som choklad, stracciatella, pistage och olika fruktsorbeter finns på de flesta gelaterior, men Il Pinguino erbjuder även något så ovanligt som olivglass. Våga smaka, den är godare än vad man kan tro. En annan kombination som blir min favorit är nutellone (ungefär som fryst nutella), banan och kokos.

Om vädret inte visar sig från sin bästa sida kan en dag i de nyare delarna av Gaeta passa bra. I den nyare delen av Gaeta hittar vi den långa gatan Via Indipendenza. Ost- och charkuteributiker samsas med kläder och böcker, någon kaffebar ligger också intryckt mellan butikerna. Köp oliver från Gaeta och salta kex i olika former, exempelvis taralli, i någon av de små butikerna och passa på att handla med någon av säsongens frukter från frukt- och grönsakshandlarna längs gatan.

IMG_7768

Livet händer ute på gatan, på piazzan och utanför husen. Mormorn läxar upp barnbarnet och livliga diskussioner om dagens händelser förs till allas åhöran. Längs Via Indipendenza har man ett perfekt tillfälle att få en inblick i lokalbefolkningens liv. Tvätten hänger på linor mellan husen i de smala sidogränderna, damerna sitter och samtalar och barnen spelar fotboll. Höjer du blicken kan du få syn på någon som från sin balkong håller ett vakande öga på vad som händer på gatan nedanför. Vi går längs kullerstensgatan när jag plötsligt hör en röst från ovan ”Oi, ciao, oi!”. Jag tittar upp och får syn på en vithårig dam med blått förkläde som vinkar till mig. ”Puo aprire il portone signorina, per il gatto?” Damen frågar om jag kan öppna porten nedanför hennes fönster för att släppa in hennes katt Sandra som sitter på trottoarkanten och tittar upp. Jag öppnar porten och katten slinker in, damen skrattar och tackar medan vi går vidare.

Doften av saltvatten och nyfångad fisk drar in genom de smala gränderna som förbinder Via Indipendenza med havet. För vår lunch väljer vi restaurangen Pescheria med utsikt över hamnen. Pescheria är den enda restaurangen som fiskar sin egen fisk och sina egna skaldjur. Valet faller på Spaghetti con cozze e vongole (Spaghetti med musslor och snäckor) och Risotto della pescatora (Fiskarhustruns risotto). Spaghettin är perfekt kokt, al dente på riktigt, och rikligt med musslor och snäckor är nedblandade i den smakrika pastan. Det samma gäller risotton, härligt krämig och full med skaldjur och räkor.

IMG_6887

Siestan inleds vid 12.30 när butiker och barer stänger och italienarna drar sig hemåt för lunch och eftermiddagsvila. Vid 16-tiden börjar staden vakna till liv igen. Fönsterjalusierna hissas upp efter siestan och italienarna är redo för kvällens aktiviteter och göromål. Barnen hämtas under skrik och skrän från skolan och en stärkande espresso är på sin plats. En intressant och roande aktivitet är att iaktta människorna och händelserna som passerar utanför kaffebarerna. Om en glass lockar mer och Il Pinguino redan har testats, finns även den eminenta gelaterian Il Molo. Passa på att testa smaken Amalfi – limoncelloglass med mandel och pistage. Bredvid Il Molo finns även butiken Moby Dick som är värd ett besök. Butiken säljer vintagesaker, smycken, inredningsdetaljer och porslin. En salig blandning som ger känslan av skattkammare och möjligheten att hitta lite allt möjligt på dess hyllor, kanske en riktig skatt.

Nere i hamnen ligger fiskebåtarna förtöjda längs med hela strandlinjen och vittnar om den hamnstad som Gaeta är. Vid 17-tiden är hamnen det rätta stället att vara. Fisketrålarna är på väg in med dagens fångst och små ekor står beredda för att transportera in fisken och skaldjuren till folkhopen som står och väntar på kajen. Kvinnor och män i alla åldrar trängs för att vara först på plats och landa det bästa bytet, tävlingen om den bästa fisken har börjat. Fiskmåsarna cirklar ovanför båtarna och en skeppshund håller genom sina skarpa skall koll på vad som händer på kajen från en av trålarna. Fiskinköpen tas på största allvar och dagens fångst byter ägare, färskare än såhär blir det inte. Hamnen bjuder på ett levande skådespel, hamnstadens själ hittas någonstans precis här medan solen långsamt börjar sänka sig bakom hustaken på andra sidan gatan.

Innan middagen passar det bra med en aperitivo, någonting drickbart innan middagen. Baren Kasa Incanto erbjuder en spännande drinkmeny och en fin utsik över hamnen och ljusen som tänds i Formia på andra sidan bukten. Lika bra passar Bar Bazzanti för en aperitivo. Beställ ett glas kall, bubblande prosecco och placera dig på deras uteservering och kontemplera vad dagen har erbjudit. Kvällen fortsätter med Spaghetti frutti di mare på någon av restaurangerna i det gamla Gaeta. Se till att få in bröd till måltiden, inte för att äta vid sidan av, utan för att använda till att suga upp den goda såsen som är kvar på tallriken efter att pastan är uppäten.

Gaeta är en dold pärla i raden av italienska resemål. Inte kanske det mest välkända och populära, vilket medför få turister och få souvenirbutiker. Till denna skimrande, glittrande, saltvattendoftande idyll åker man för att uppleva det riktiga Italien, där det genuina livet har fortsatt utan att bli alltför influerat av turistströmmarna. När jag sitter där på hamnmuren med utsikt över havet, solen som värmer i ryggen och den godaste glassen jag någonsin ätit i handen, känner i alla fall jag att jag kommer lite närmare livet, lite närmare nuet. Jag passar på att spara just den här stunden i en fin liten minnesask redo att plockas fram under annalkande höst- och vinterstormar. En resa som fortsätter efter att jag tvättat bort glassfläckarna från klänningen och som jag kan leva länge på.

Stort tack till Johanna för all hjälp med planering och tips till resan, resan hade aldrig blivit lika bra utan din hjälp!

Text och bild av Charlotta Nygård