Warning: A non-numeric value encountered in /customers/c/2/e/beltours.se/httpd.www/wp-content/themes/Creawide-1/functions.php on line 5480

Tänker du också på massturism, hotellkomplex och menyer på skandinaviska språk när du tänker på Kanarieöarna? I sådant fall är det dags att tänka om. Ute i Atlanten ligger sju fascinerande öar som bara väntar på att utforskas, var och en med sin unika skönhet och karaktär. Den ö som ligger mig varmast om hjärtat är Gran Canaria med sin underbara huvudstad Las Palmas.

 

Playa de Las Canteras

 

Jag kom till Las Palmas första gången för snart tio år sedan, när jag arbetade som flygvärdinna. Jag minns att jag gick från hotellet till Playa de Las Canteras, stadens egen sandstrand, och jag fylldes av en alldeles särskild energi. Det var något i atmosfären som fångade mig och som var så långt ifrån den bild av Kanarieöarna jag hade haft fram tills dess. Ju mer jag utforskade staden, desto mer gick det upp för mig att här, ute i Atlanten, fanns en spansk storstad som var minst lika intressant som sina systrar på fastlandet. När jag senare fick möjlighet att lära känna de andra delarna av Gran Canaria blev jag helt övertygad om att det är en av de mest fascinerande platserna jag känner till.

 

Utsikt över Atlanten i San Agustìn

 

Las Palmas är, tillsammans med Santa Cruz de Tenerife, huvudstad i den autonoma provinsen Kanarieöarna. Kanarieöarna var kända redan under Antiken och européerna trodde under lång tid att ögruppen var världens ände. Flera sjöfarare från Italien, Spanien och Portugal bosatte sig här och det var från dessa öar som Columbus seglade iväg när han gav sig ut på den resa som tog honom till Amerika. Innan spanjorerna erövrade Kanarieöarna fanns här en urbefolkning som man kan se spår av än idag.

 

På vandringstur i ett fascinerande bergslandskap

 

Det som mest fascinerar mig med Gran Canaria är att det är som en egen liten kontinent. Det finns så mycket variation i naturlandskapet, vilket skapar ett enormt utbud av saker att se och göra. Las Palmas har allt som en storstad erbjuder; restauranger, caféer, barer, museer och shopping. Staden kantas av en sandstrand med en trevlig strandpromenad där turister, unga surfare och lokalinvånare möts. De äldre kvarteren Vegueta och Triana charmar med sina katedraler, dekorerade fasader och hemliga tapasställen och är perfekta stadsdelar att strosa omkring i.

 

Glimtar av Las Palmas äldre stadsdel

 

Las Palmas fungerar också utmärkt som bas om man är intresserad av att upptäcka andra delar av ön. Utanför storstaden finns mängder av trevliga byar att besöka. Den centrala delen av ön utgörs av ett naturområde med spektakulära vandringsleder och utsikter som får en att tappa andan. Åker man till den södra delen av ön har man istället sol, bad och festligheter i kombination med vackra solnedgångar, svarta sandstränder och sanddyner som påminner om ett ökenlandskap.

 

Sanddynerna i Maspalomas

 

Det finns så mycket genuin livsglädje på denna plats och jag hoppas att denna lilla inblick ska inspirera till en ny upplevelse av Las Palmas och Gran Canaria.

 

Puerto de Mogàn