Warning: A non-numeric value encountered in /customers/c/2/e/beltours.se/httpd.www/wp-content/themes/Creawide-1/functions.php on line 5480

INSPIRATION

Träning och kultur i Sitges

Jag drar min resväska längs en promenadgata som kryllar av affärer, restauranger och flanörer. Balkongerna pryds av regnbågsflaggor och blommor, luften är varm och välkomnande, precis som atmosfären. Jag befinner mig i Sitges, en spansk pärla cirka 30 kilometer söder om Barcelona. En veckas träningsresa väntar, organiserad av Puls & Träning Telefonplan och Puls & Träning Rålambshov. Det är första gången jag deltar i en organiserad gruppresa och första gången på träningsresa så jag är mycket nyfiken och entusiastisk. Jag är långt ifrån elitidrottare men detta är en träningsresa helt i min smak eftersom programmet inkluderar både sportaktiviteter, kulturaktiviteter och ledig tid för egna äventyr! Lägenheten jag ska bo i ligger centralt i den lilla staden där allt är på promenadavstånd och redan första kvällen får jag träffa mina medresenärer, ett härligt gäng på totalt 14 personer. Med på resan finns också tre etablerade instruktörer; Ulrika, som driver Puls & Träning Telefonplan, Sabina, som driver Puls & Träning Rålambshov och Gabriella.

 

Sitges har inte mindre än 17 stränder, en ordentlig strandpromenad med en mäktig katedral i bakgrunden och många fina möjligheter till aktiviteter utomhus. Våra dagar startar med bootcamp på stranden och på eftermiddagarna finns möjlighet att prova olika träningsformer inomhus som exempelvis yoga, rörlighet och styrketräning. Jag känner mig fylld av träningsglädje efter de svettiga träningspassen på stranden och att blicka ut över Medelhavet under träningen är minst sagt inspirerande. Mina tränings – och resekamrater är uppmuntrande och glada och våra instruktörer ger oss möjlighet att anpassa träningen till vår personliga form och förmåga. När jag promenerar hem efter ett träningspass med en färskpressad jordgubbsjuice i handen, sandig, svettig och med en begynnande randig solbränna, känner jag mig helt enkelt överlycklig.

 

 

Under veckan får vi möjlighet att prova andra spännande aktiviteter, exempelvis stand up paddle och vandring i ett närliggande naturområde. På veckans helt lediga dag väljer jag att göra en utflykt till Barcelona, bara en dryg halvtimmes resa med tåg. Tågen går med jämna mellanrum och till sent på kvällen så jag hinner avnjuta katalanska specialiteter i storstadens gamla gotiska kvarter. Och njuter gör vi hela gänget när vi en kväll får testa lokala viner med efterföljande spontan tapasrunda. Sitges kryllar av fantastiska restauranger och varje kväll fylls av smakupplevelser. Jag avslutar varje dag med en promenad på strandpromenaden där spanska familjer går sida vid sida med utländska par och vågornas ljud blandas med skratt och musik från närliggande barer.

När jag sista kvällen sitter på vår gemensamma avslutningsmiddag och ser mig omkring runt bordet ser jag människor som till för en vecka sedan var främlingar men som nu blivit nya vänner. Jag ser personer som kanske tränat samtidigt på samma gym hemma i Stockholm och aldrig pratat med varandra men som under denna vecka tränat tillsammans och lärt känna varandra. För mig har resan varit både berikande och inspirerande och jag vill rikta ett stort tack till Ulrika, Sabina och Gabriella som under hela veckan varit både personliga och professionella. Under träningen fick jag känna mig både utmanad och omhändertagen och jag kände mig helt fri att delta precis så mycket jag önskade i de sociala aktiviteterna. Konceptet är enligt mig mycket lyckat och inspirerar till en aktiv och hälsosam livsstil; en livsstil i vilken det också finns plats för allt det goda livet erbjuder.

Intresserad av att följa med på nästa resa? Ta en titt på www.traningsresaspanien.com, där finns information om kommande och tidigare resor.

Las Palmas – en pärla i Atlanten

Tänker du också på massturism, hotellkomplex och menyer på skandinaviska språk när du tänker på Kanarieöarna? I sådant fall är det dags att tänka om. Ute i Atlanten ligger sju fascinerande öar som bara väntar på att utforskas, var och en med sin unika skönhet och karaktär. Den ö som ligger mig varmast om hjärtat är Gran Canaria med sin underbara huvudstad Las Palmas.

 

Playa de Las Canteras

 

Jag kom till Las Palmas första gången för snart tio år sedan, när jag arbetade som flygvärdinna. Jag minns att jag gick från hotellet till Playa de Las Canteras, stadens egen sandstrand, och jag fylldes av en alldeles särskild energi. Det var något i atmosfären som fångade mig och som var så långt ifrån den bild av Kanarieöarna jag hade haft fram tills dess. Ju mer jag utforskade staden, desto mer gick det upp för mig att här, ute i Atlanten, fanns en spansk storstad som var minst lika intressant som sina systrar på fastlandet. När jag senare fick möjlighet att lära känna de andra delarna av Gran Canaria blev jag helt övertygad om att det är en av de mest fascinerande platserna jag känner till.

 

Utsikt över Atlanten i San Agustìn

 

Las Palmas är, tillsammans med Santa Cruz de Tenerife, huvudstad i den autonoma provinsen Kanarieöarna. Kanarieöarna var kända redan under Antiken och européerna trodde under lång tid att ögruppen var världens ände. Flera sjöfarare från Italien, Spanien och Portugal bosatte sig här och det var från dessa öar som Columbus seglade iväg när han gav sig ut på den resa som tog honom till Amerika. Innan spanjorerna erövrade Kanarieöarna fanns här en urbefolkning som man kan se spår av än idag.

 

På vandringstur i ett fascinerande bergslandskap

 

Det som mest fascinerar mig med Gran Canaria är att det är som en egen liten kontinent. Det finns så mycket variation i naturlandskapet, vilket skapar ett enormt utbud av saker att se och göra. Las Palmas har allt som en storstad erbjuder; restauranger, caféer, barer, museer och shopping. Staden kantas av en sandstrand med en trevlig strandpromenad där turister, unga surfare och lokalinvånare möts. De äldre kvarteren Vegueta och Triana charmar med sina katedraler, dekorerade fasader och hemliga tapasställen och är perfekta stadsdelar att strosa omkring i.

 

Glimtar av Las Palmas äldre stadsdel

 

Las Palmas fungerar också utmärkt som bas om man är intresserad av att upptäcka andra delar av ön. Utanför storstaden finns mängder av trevliga byar att besöka. Den centrala delen av ön utgörs av ett naturområde med spektakulära vandringsleder och utsikter som får en att tappa andan. Åker man till den södra delen av ön har man istället sol, bad och festligheter i kombination med vackra solnedgångar, svarta sandstränder och sanddyner som påminner om ett ökenlandskap.

 

Sanddynerna i Maspalomas

 

Det finns så mycket genuin livsglädje på denna plats och jag hoppas att denna lilla inblick ska inspirera till en ny upplevelse av Las Palmas och Gran Canaria.

 

Puerto de Mogàn

Gästblogg – Charlotta berättar om sin resa till Gaeta

Vi vaknar upp till en solig septemberdag i Gaeta, den lilla hamnstaden uppe på en kulle och ute på en udde, mellan Rom och Neapel på Italiens västkust. Morgonen börjar som den sig bör, med en skummig cappuccino och en cornetto (croissant) med nutella. Vi har tagit oss ner för de långa trapporna från toppen på kullen där vårt Bed & Breakfast är beläget, till Bar Bazzanti nere i hamnen i hjärtat av det gamla Gaeta. Bar Bazzanti är stället där även lokalinvånarna intar sin första koffeinkick för dagen och diskussionerna har redan dragit igång. Alla är på något sätt involverade i varandras liv, på gott och ont, i den lilla staden. Den lokala baren är ett perfekt ställe att börja dagen på. Passa på att insupa atmosfären, lyssna till samtalen och bli en del av italienarnas liv för en stund. Frasen ”Buongiorno” (God morgon) är användbar, hälsa på italienarna och de hälsar glatt tillbaka. Om någon dag råkar vara regnig passar baren med sin skyddade uteservering perfekt för cappuccinon och cornetto på morgonen, en espresso macchiato på eftermiddagen eller ett glas prosecco mot kvällen. När bergen bakom Formia åter igen framträder på andra sidan bukten vet man att vädret håller på att klarna upp.

När vädret visar sig från sin bästa sida passar vi på att njuta av stranden Serapo. Stranden är lång och uppdelad i privata och offentliga strandpartier. De offentliga stränderna är gratis och det finns möjlighet att hyra parasoll och strandbäddar. På de privata stränderna är bekvämligheterna fler, så som toalett, dusch och restaurang. Vi väljer den privata stranden Sirio för vår stranddag och hyr parasoll och strandbäddar, vilket rekommenderas. Vattnet vid stranden är kristallklart och fortfarande varmt i september. När vi inte ligger och läser, promenerar vi längs stranden och njuter av vattnet, stranden och solen. Vid lunchdags passar det bra att testa resturangen. Sirio har en stenugn där de gräddar pizzor, vilket passar perfekt som lunch tillsammans med ett glas vitt vin. Favoritpizzan heter Diavola – stark salami med chili och mozzarella.

IMG_7770

Den bästa tiden på dagen är den sena eftermiddagen, solen har börjat gå ner och färgar staden gyllene, doften av solvarma pinjeträd anas längs gatan. Dagen går mot kväll och de äldre sitter ute på gatan och diskuterar dagens händelser. På andra sidan bukten syns Formia, den större huvudorten dit tåget från Rom också anländer. Dagtid ser man hur bergen bakom staden ofta är täcka av moln, som en skyddande mur som skänker sol till Gaeta som ligger på andra sidan. Kvällstid ligger staden glittrande som stjärnor utströdda över berget. Kyrkklockorna slår medan vi sitter nere i hamnen och äter glass. Il Pinguino är ett av de bästa glasställena i Gaeta. Traditionella smaker som choklad, stracciatella, pistage och olika fruktsorbeter finns på de flesta gelaterior, men Il Pinguino erbjuder även något så ovanligt som olivglass. Våga smaka, den är godare än vad man kan tro. En annan kombination som blir min favorit är nutellone (ungefär som fryst nutella), banan och kokos.

Om vädret inte visar sig från sin bästa sida kan en dag i de nyare delarna av Gaeta passa bra. I den nyare delen av Gaeta hittar vi den långa gatan Via Indipendenza. Ost- och charkuteributiker samsas med kläder och böcker, någon kaffebar ligger också intryckt mellan butikerna. Köp oliver från Gaeta och salta kex i olika former, exempelvis taralli, i någon av de små butikerna och passa på att handla med någon av säsongens frukter från frukt- och grönsakshandlarna längs gatan.

IMG_7768

Livet händer ute på gatan, på piazzan och utanför husen. Mormorn läxar upp barnbarnet och livliga diskussioner om dagens händelser förs till allas åhöran. Längs Via Indipendenza har man ett perfekt tillfälle att få en inblick i lokalbefolkningens liv. Tvätten hänger på linor mellan husen i de smala sidogränderna, damerna sitter och samtalar och barnen spelar fotboll. Höjer du blicken kan du få syn på någon som från sin balkong håller ett vakande öga på vad som händer på gatan nedanför. Vi går längs kullerstensgatan när jag plötsligt hör en röst från ovan ”Oi, ciao, oi!”. Jag tittar upp och får syn på en vithårig dam med blått förkläde som vinkar till mig. ”Puo aprire il portone signorina, per il gatto?” Damen frågar om jag kan öppna porten nedanför hennes fönster för att släppa in hennes katt Sandra som sitter på trottoarkanten och tittar upp. Jag öppnar porten och katten slinker in, damen skrattar och tackar medan vi går vidare.

Doften av saltvatten och nyfångad fisk drar in genom de smala gränderna som förbinder Via Indipendenza med havet. För vår lunch väljer vi restaurangen Pescheria med utsikt över hamnen. Pescheria är den enda restaurangen som fiskar sin egen fisk och sina egna skaldjur. Valet faller på Spaghetti con cozze e vongole (Spaghetti med musslor och snäckor) och Risotto della pescatora (Fiskarhustruns risotto). Spaghettin är perfekt kokt, al dente på riktigt, och rikligt med musslor och snäckor är nedblandade i den smakrika pastan. Det samma gäller risotton, härligt krämig och full med skaldjur och räkor.

IMG_6887

Siestan inleds vid 12.30 när butiker och barer stänger och italienarna drar sig hemåt för lunch och eftermiddagsvila. Vid 16-tiden börjar staden vakna till liv igen. Fönsterjalusierna hissas upp efter siestan och italienarna är redo för kvällens aktiviteter och göromål. Barnen hämtas under skrik och skrän från skolan och en stärkande espresso är på sin plats. En intressant och roande aktivitet är att iaktta människorna och händelserna som passerar utanför kaffebarerna. Om en glass lockar mer och Il Pinguino redan har testats, finns även den eminenta gelaterian Il Molo. Passa på att testa smaken Amalfi – limoncelloglass med mandel och pistage. Bredvid Il Molo finns även butiken Moby Dick som är värd ett besök. Butiken säljer vintagesaker, smycken, inredningsdetaljer och porslin. En salig blandning som ger känslan av skattkammare och möjligheten att hitta lite allt möjligt på dess hyllor, kanske en riktig skatt.

Nere i hamnen ligger fiskebåtarna förtöjda längs med hela strandlinjen och vittnar om den hamnstad som Gaeta är. Vid 17-tiden är hamnen det rätta stället att vara. Fisketrålarna är på väg in med dagens fångst och små ekor står beredda för att transportera in fisken och skaldjuren till folkhopen som står och väntar på kajen. Kvinnor och män i alla åldrar trängs för att vara först på plats och landa det bästa bytet, tävlingen om den bästa fisken har börjat. Fiskmåsarna cirklar ovanför båtarna och en skeppshund håller genom sina skarpa skall koll på vad som händer på kajen från en av trålarna. Fiskinköpen tas på största allvar och dagens fångst byter ägare, färskare än såhär blir det inte. Hamnen bjuder på ett levande skådespel, hamnstadens själ hittas någonstans precis här medan solen långsamt börjar sänka sig bakom hustaken på andra sidan gatan.

Innan middagen passar det bra med en aperitivo, någonting drickbart innan middagen. Baren Kasa Incanto erbjuder en spännande drinkmeny och en fin utsik över hamnen och ljusen som tänds i Formia på andra sidan bukten. Lika bra passar Bar Bazzanti för en aperitivo. Beställ ett glas kall, bubblande prosecco och placera dig på deras uteservering och kontemplera vad dagen har erbjudit. Kvällen fortsätter med Spaghetti frutti di mare på någon av restaurangerna i det gamla Gaeta. Se till att få in bröd till måltiden, inte för att äta vid sidan av, utan för att använda till att suga upp den goda såsen som är kvar på tallriken efter att pastan är uppäten.

Gaeta är en dold pärla i raden av italienska resemål. Inte kanske det mest välkända och populära, vilket medför få turister och få souvenirbutiker. Till denna skimrande, glittrande, saltvattendoftande idyll åker man för att uppleva det riktiga Italien, där det genuina livet har fortsatt utan att bli alltför influerat av turistströmmarna. När jag sitter där på hamnmuren med utsikt över havet, solen som värmer i ryggen och den godaste glassen jag någonsin ätit i handen, känner i alla fall jag att jag kommer lite närmare livet, lite närmare nuet. Jag passar på att spara just den här stunden i en fin liten minnesask redo att plockas fram under annalkande höst- och vinterstormar. En resa som fortsätter efter att jag tvättat bort glassfläckarna från klänningen och som jag kan leva länge på.

Stort tack till Johanna för all hjälp med planering och tips till resan, resan hade aldrig blivit lika bra utan din hjälp!

Text och bild av Charlotta Nygård

Italienska pärlor

Har du varit i Rom, Milano och Venedig? Har du bott på vingård i Toscana, bilat runt Sardinien, åkt skidor i Alperna och känner  att du vill ha mer av Italien? Då har BelTours den perfekta destinationen för dig. Den relativt oexploaterade kustremsan mellan Rom och Neapel kantas av flera små städer som bara väntar på att få bjuda på kristallklart badvatten, genuina matupplevelser, rosa solnedgångar och historier från en svunnen tid.  Och vet du vad? September är den perfekta månaden för att besöka dessa italienska pärlor.

Sperlonga

Ett virrvarr av gränder och gator, en pittoresk småbåtshamn och imponerande lämningar från romartiden. Beskrivningen passar in på mer än en italiensk småstad men Sperlonga är något alldeles särskilt. Utsedd till en av Italiens vackraste byar och med havsvatten lika klart som poolvatten är denna lilla fiskeby på cirka 4000 invånare en plats man inte får missa. Sperlonga lever upp ordentligt under högsäsongen men det är mest italienska semesterfirare som hittat hit så lugnet infinner sig igen i september.

img_6367

Sperlonga

 

Formia

En av kustremsans större städer med cirka 37 000 invånare. 15 mil söder om Rom och 9 mil norr om Neapel i en skyddande vik mitt emot grannstaden Gaeta ligger denna lilla men livliga stad. De rika romarna hittade hit för flera tusen år sedan och byggde villor, termalbad och en av världens största vattencisterner. Idag är Formia en modern handels – och turiststad med goda kommunikationer och trots detta ganska hemlig. Missa inte de två medeltida stadskärnorna, den långa strandpromenaden och de många restaurangerna som serverar dagsfärsk fisk. Från Formia kan man också åka båt till ön Ponza.

img_6687

Formia

 

Ponza

Den största av de pontinska öarna välkomnar sina gäster med pastellfärgade hus efter cirka två timmars färd rakt ut i Medelhavet. Uppskattad av många kända och mindre kända italienare är denna pärla fortfarande ganska okänd i Norden. Den dramatiska naturen med klippor som stupar ned i havet och solnedgångar som inte lämnar någon oberörd är några av de egenskaper som gör Ponza till en perfekt destination.

img_5600

Ponza

 

Gaeta

Mitt emot grannstaden Formia på en halvö som formar en bukt ligger Gaeta, en charmig och pittoresk stad som har allt man kan önska sig. Sola på någon av de sju sandstränderna, åk båt utmed kusten, ät färska musslor och stadens renommerade oliver och gå vilse i gränderna i det vackra medeltida kvarteret. När du gjort det kan du sätta dig på ett av caféerna och titta på folk, fundera på vilken av de mysiga restaurangerna du ska äta på och bara njuta av den genuina atmosfären.

img_5688

Gaeta

Vill du veta mer eller är du intresserad av personlig guidning och rådgivning? Tveka inte att höra av dig!